SJ-logo@2x

Taekwondo

Wat is taekwondo?

Tae Kwon Do is dé Koreaanse zelfverdedigingskunst en betekent letterlijk “de weg van de voet en de vuist”.  Taekwondo staat bekend om de vele hoge en spectaculaire traptechnieken.

De sport wordt beoefend door jong en oud en is niet leeftijdsgebonden. Binnen Taekwondo kan je kiezen voor 2 onderdelen ‘’stijl en sparring’’. Tijdens de stijltrainingen kan je trainen voor je examen voor een nieuwe kleur band. Tijdens de sparringstrainingen kan je trainen voor wedstrijden. Taekwondo bestaat uit verschillende onderdelen namelijk:

Onderdelen in Taekwondo

Taegeuks (stijlvormen)

De stijlvormen die je loopt worden taegeuks genoemd. Een stijlvorm lopen doe je eigenlijk met een onzichtbare tegenstander in een vaste volgorde.  Je voert verschillende stoten, trappen, weringen en slagen uit in de lucht volgens een vast patroon. Dit is een perfecte manier om technieken aan te leren en te beheersen. Je hebt 8 verschillende taegeuks en daarbij is het erg belangrijk dat je de technieken correct uitvoert. Tijdens het lopen van een taegeuk wordt er ook gelet op je ademhaling, kracht en balans.

Hosinsul (zelfverdediging)

Hosinsul staat voor zelfverdediging. Hierbij wordt je op verschillende manieren aangevallen. Eerst sta je beide in gevechtshouding en dan begint het ‘’toneelstukje’’. Je kunt jezelf dus leren verdedigen tegen verwurgingen, grepen, klemmen, stok en mes aanvallen. Op deze manier kan je jezelf verdedigen op een realistische manier, natuurlijk zijn de stokken en messen nep en van zacht materiaal. Het is de bedoeling dat je zo snel mogelijk jezelf in veiligheid brengt. Dus je stopt de aanvaller en probeert zo snel mogelijk jezelf te bevrijden. Dit doe je met de technieken die je in de lessen aangeleerd krijgt. 

Ilbo Taeryon (1-staps)

Ilbo Taeryon is ook een zelfverdediging onderdeel van het examen waarbij je altijd op dezelfde manier wordt aangevallen, namelijk met een rechter stoot. Je demonstreert eigenlijk de beheersing van jouw aangeleerde stoot en traptechnieken. Het is eigenlijk net als de Hosinsul alleen mag je bij de 1-staps niet vastgehouden worden en word je altijd op dezelfde manier aangevallen.

Eerst moet je tegenstander goed afmeten dat je net niet wordt geraakt door de stoot. Heeft je partner afgemeten dan stapt die opnieuw naar achter maar dit keer met een kreet (schreeuw) zo geeft die aan ik ga je nu aanvallen. Zodra jij die kreet hoort geef je zelf ook een kreet zodat je partner weer weet dat jij er ook klaar voor bent. Dan komt de stoot op je af en dan verdedig je jezelf met verschillende technieken.

Gyek Pa (breektest)

Met de breektest moet je echte houten plankjes doormidden slaan of trappen. Elke leeftijd heeft natuurlijk een andere dikte qua afmeting. Meestal doen de 4 t/m 8 jarige een plankje van 6 millimeter, 9 t/m 14 jarige 12 millimeter en de 15 jaar en oudere een plankje van 18 millimeter. Tijdens dit onderdeel moet je heel veel zelfvertrouwen opbouwen om het plankje te kunnen breken, maar als je het eenmaal hebt gebroken dan stijgt je zelfvertrouwen natuurlijk enorm. Dat is ook het belangrijkste doel van het breken van een plankje. Des te hogere kleur band je examen gaat doen des te meer plankjes je moet breken.

Sparren: (vechten)

Het onderdeel sparring (vechten) is het wedstrijdonderdeel dat op het programma staat van de Olympische Spelen sinds 2000. Dit onderdeel staat bekend om de mooie en snelle traptechnieken zowel op het lichaam als op het hoofd. Je doet een wedstrijdje sparren tegen elkaar op basis van je eigen geslacht, leeftijd en gewicht. Tijdens het sparren draag je een aantal beschermers voor je voeten, benen, kruis, armen, borst, gebit, handen en hoofd. Doordat het een Olympische discipline is staat veiligheid voorop.  Door de spectaculaire traptechnieken is Taekwondo een hele mooie sport om naar te kijken. Je kunt punten scoren op het pantser (lichaamsbeschermer) of op de helm (hoofdbeschermer). Je probeert je tegenstander te slim af te zijn door zo snel mogelijk te trappen en punten te scoren. Er zijn natuurlijk ook een aantal regels om het eerlijk en transparant te laten verlopen. Zo mag je niet onder de band trappen, je mag niet verder sparren als je tegenstander op de grond ligt, je mag ook niet in het gezicht slaan en je mag ook niet de benen van de tegenstander vastpakken. Daarvoor krijg je allemaal strafpunten.

Het doel van Taekwondo Amersfoort

Het doel van Taekwondo Amersfoort is om je zowel fysiek als mentaal te versterken. Door het beoefenen van Tae Kwon Do groeit je weerbaarheid en zelfvertrouwen.
Krijg je doorzettingsvermogen en discipline, belangrijke vaardigheden welke je in het dagelijks leven ook goed kunt gebruiken.
Leer je omgaan met winst en verlies, samenwerken en respectvol omgaan met elkaar, ongeacht geloof, leeftijd, geslacht of afkomst.
En natuurlijk minstens zo belangrijk, plezier in bewegen wat je gezondheid, motoriek en algehele fitheid ten goede komt! Taekwondo Amersfoort is meer dan alleen sport.

Wedstrijdgroep:

Bij Taekwondo Amersfoort kun je lessen volgen vanaf 4 jaar. Mocht je TaeKwonDo zo leuk vinden dat je ook wedstrijden wil doen dan ben je bij ons aan het juiste adres. We bieden de mogelijkheid om door te groeien naar ons Topsport Team. In dit team bevinden zich op dit moment leden uit de Nationale Selectie en zijn ook lid van het Pre Olympisch Team. Onze trainer/coach Giorgio reist ook over heel de wereld om sporters te coachen uit Nederland, maar ook uit andere landen en is ook lid van het Pre Olympisch team van Nederland.

GRATIS PROEFLES

Wil jij ook meedoen?
Meld je hieronder aan.