SJ-logo@2x

Bandexamens vanaf woensdag 28 juni t/m dinsdag 4 juli 2023

Giorgio Janmaat

17 mei 2023

Elk half jaar organiseren wij als club band examens. Tijdens het bandexamen doe je dus examen voor een nieuwe kleur slip (halve band) of hele band. Je kan bij onze taekwondoclub examens doen tot en met rood zwarte band. Daarna moet je naar een landelijk examen georganiseerd door Taekwondobond Nederland. De bandkleuren gaan als volgt:

10e kupwitte band
9e kupwit gele band
8e kupgele band
7e kupgeel groene band
6e kupgroene band
5e kupgroen blauwe band
4e kupblauwe band
3e kupblauw rode band
2e kuprode band
1e kuprood zwarte band

Tijdens je examen moet je 5 onderdelen minimaal een voldoende scoren om je nieuwe kleur band of slip te halen. Daarbij krijg je ook een mooie diploma met je eigen naam erop. Mocht je 1 onderdeel niet halen dan mag je dit onderdeel op een later tijdstip herkansen.

Het examen bestaat uit de volgende onderdelen:

Theorie

Taegeuks

1-staps

Zelfverdediging

Breektest

Theorie:

Tijdens je theorie toets krijg je verschillende vragen over de lesstof die je krijgt. Denk bijvoorbeeld aan het tellen in het Koreaans of benamingen in het Nederlands en/of Koreaans. Je krijgt ook plaatjes te zien met daarop verschillende plaatjes afgebeeld en dan moet je kunnen vertellen welke trap het is. Het kunnen meerkeuze vragen zijn of je moet het antwoord zelf opschrijven.

Taegeuks (Stijlvormen):

Het lopen van een bepaalde vorm met verschillende standen, stoot en traptechnieken wordt een taegeuk genoemd. Je bent eigenlijk een schijngevecht aan het doen met een tegenstander, maar je loopt de taegeuk zonder een tegenstander. Alle technieken zowel met de hand als met de voet kun je gebruiken om jezelf te verdedigen.

Ilbo Taeryon (1-staps):

Tijdens de 1-staps ook wel Ilbo Taeryon genoemd verdedig je jezelf altijd tegen een stoot die op jou afkomt. Eerst moet je tegenstander goed afmeten dat je net niet wordt geraakt door de stoot. Heeft je partner afgemeten dan stapt die opnieuw naar achter maar dit keer met een kreet (schreeuw) zo geeft die aan ik ga je nu aanvallen. Zodra jij die kreet hoort geef je zelf ook een kreet zodat je partner weer weet dat jij er ook klaar voor bent. Dan komt de stoot op je af en dan verdedig je jezelf met verschillende technieken.

Hosinsul (Zelfverdediging):

Tijdens het onderdeel zelfverdediging staan jij en je partner allebei in gevechtshouding. Je partner valt jou op verschillende manieren aan. Het kan zijn met een verwurging, klem, stok of zelfs met een mes. De stokken en messen zijn uiteraard nep en van zacht materiaal. Je bent jezelf dus echt aan het verdedigen tegen realistische aanvallen. Je mag nooit 2x op de zelfde manier jezelf verdedigen het moet altijd een andere zijn.

Gyek Pa (Breektest):

Met de breektest moet je echte houten plankjes doormidden slaan of trappen. Elke leeftijd heeft natuurlijk een andere dikte qua afmeting. Meestal doen de 4 t/m 8 jarige een plankje van 6 millimeter, 9 t/m 14 jarige 12 millimeter en de 15 jaar en oudere een plankje van 18 millimeter. Tijdens dit onderdeel moet je natuurlijk heel veel zelfvertrouwen opbouwen om het plankje te kunnen breken, maar als je het eenmaal hebt gebroken dan stijgt je zelfvertrouwen natuurlijk enorm. Dat is ook het belangrijkste doel van het breken van een plankje.

Heb je voor alle onderdelen een voldoende gescoord krijg je aan het einde van het examen je diploma en je nieuwe kleur band. Ook krijg je het stuk hout dat je hebt gebroken mee naar huis als aandenken.

Na elk examen ga je dus steeds een hogere kleur band halen en de examenstof wordt daarom ook steeds moeilijker en meer.

Bekijk de video hieronder zodat je een idee krijgt hoe de bandexamens bij ons worden afgenomen.

VOORGESTELDE ARTIKELEN